Vi förmedlar kunskap om ANDTS
Vi tar fram kunskapsstöd om hälsofrämjande insatser och förebyggande åtgärder. Vi följer även hur användningen och skadorna av ANDTS utvecklas och fördelas mellan grupper i samhället samt orsakerna bakom detta. Kunskapsstödet består bland annat av publikationer, data i våra statistikverktyg och information på vår webbplats.
Statistikverktyg och ANDTS-utveckling
Uppdrag att stödja genomförandet av ANDTS-politiken
Vi har i uppdrag att stödja genomförandet av politiken på ANDTS-området. Inom ramen för uppdraget har vi i april 2022 lämnat fyra rapporter till regeringen. Rapporterna beskriver utvecklingen av användning och skador kopplat till ANDTS, redogör för nationella myndigheters och länsstyrelsers verksamheter samt lämnar förslag på organisering av ett kunskapsbaserat arbetssätt och metoder som stödjer det lokala och regionala arbetet.
- Utvecklingen i förhållande till ANDTS-politiken 2021
- Nationella myndigheters verksamhet inom ANDTS 2021
- Förslag för kunskapsbaserat förebyggande ANDTS-arbete på lokal och regional nivå – återrapportering av uppdrag från regeringen
- Länsstyrelsernas ANDTS-arbete 2021 – En återredovisning av länsstyrelsernas arbete med ANDTS-samordning samt alkohol- och tobakstillsyn
Nationell samordning och samverkan inom flera områden
Vi verkar för övergripande nationell samordning inom ANDTS-området. Vi ansvarar också för nationell samordning inom spel om pengar och inom tillsynsvägledning för alkohol och tobak och liknande produkter. Utöver den nationella samordningen leder och deltar vi i flertalet samverkansgrupper på nationell nivå.
Nationell samordning och samverkan inom ANDTS
Tillsyn och tillsynsvägledning till kommuner och länsstyrelser
Vi utövar tillsyn och ger tillsynsvägledning på nationell nivå inom tillsynsområdena alkohol, tobak, e-cigaretter och liknande produkter. Vi utövar även tillsyn och tillståndsgivning på området hälsofarliga varor.
Nya psykoaktiva substanser kan regleras som narkotika
Vi bevakar och utreder behovet av att klassificera nya psykoaktiva substanser (NPS). Substanserna kan regleras som narkotika eller hälsofarliga varor. En klassificeringsutredning kan starta med ett yttrande från oss om att det finns skäl till att en beslagtagen substans behöver regleras som narkotika eller hälsofarlig vara.
Internationella samarbeten
Vi ingår i olika internationella nätverk och lämnar även återkommande underlag till regeringen inför rapportering till EU, WHO och FN. Vi är nationell kontaktpunkt för EU:s narkotikabyrå European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) och för icke smittsamma sjukdomar (NCD) inom EU samt WHO. Vi deltar även i Nordiska dimensionens partnerskap för hälsa och välbefinnande (NDPHS) genom bl.a. expertgruppen för alkohol och substansbruk (ASA-EG) samt expertgruppen för icke-smittsamma sjukdomar (NCD-EG).